Julkisen sektorin elinten verkkosivustojen, julkaisujen, kuten PDF-tiedostojen sekä mobiilisovellusten saavutettavuudesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi, tuttavallisemmin saavutettavuusdirektiivi, koskee 2020 syyskuun 23. päivän jälkeen kaikkia julkisten organisaatioiden verkkosisältöjä, kun laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta laajenee kattamaan myös vanhemmat verkkosivustot.
Uuden direktiivin mukaisesti myös yllä oleva hanketta virallisesti kuvaileva virke kannattaisi rakentaa uudestaan. Saavutettavuutta ei nimittäin ole vain kontrastiarvo tai riittävä kirjasinkoko, vaan siihen liittyy paljon muuta – kuten selkeäkielisyys.
Saavutettavuus on verkonkäytön esteettömyyttä
Saavutettavuus verkossa tarkoittaa lyhyesti, että mahdollisimman monella on mahdollisuus käyttää verkkosivustoa tai lukea verkkodokumentteja, vaikka heillä olisi esimerkiksi näkövamma tai rajoituksia käyttää hiirtä.
Verkkosisältöjen saavutettavuuteen vaikuttaa yleisesti neljä tekijää:
Saavutettava pintaa syvemmältä
Moni verkkoaineisto voi päällisin puolin näyttää saavutettavalta. Kontrastit ovat selkeät, tekstikoko riittävä ja sisältökin kunnossa. Taustalla kaikki voi kuitenkin olla toisin: fonttia suurentamalla tehtyjä otsikoita, määrittelemätön tekstien lukujärjestys, kuvankaappauksella tehtyjä taulukoita ja kuvista puuttuvia tekstivastineita.
Saavutettavuusdirektiivin vaatimukset laajenevat koskemaan kaikkia julkisten organisaatioiden verkkosivustoja ja verkkojulkaisuja jo muutaman viikon kuluttua. Nyt alkaa olla viimeinen hetki varmistaa, että sisältösi ovat lain vaatimalla tavalla saavutettavia.
KMG Turku tekee yhteistyötä useiden julkisten organisaatioiden kanssa, joten kaikki meiltä tuleva verkkoaineisto, kokonaisista sivustoista Word- ja PDF-dokumentteihin, on jo lähtökohtaisesti saavutettavaa. Noudatamme toteuttamissamme aineistoissa kansainvälistä WCAG 2.0 -ohjeistoa vähintään AA-tasolla.
Jos omien materiaaliesi saavutettavuus vielä mietityttää, niin ota yhteyttä. Me autamme muokkaamaan materiaalisi saavutettaviksi ja lainmukaisiksi.
Add new comment